Törzsi fúzió

A törzsi fúziós hastánc egy Amerikából induló irányzat, amely a törzsi hastáncból született. Hivatalosan az ATS-ből (American Tribal Style) alakult. Az ATS Carolina Nerriccio, a Fat Chance Bellydance alapítójának nevével fonódik össze, születése a korai ’90-es évekre tehető.

Mozdulatkincse a hastáncra épül, de nagyon sokat merít más táncstílusokból, mint a popping, hip hop, flamenco, indiai tánc, illetve más népi és klasszikus táncokból.

Az első törzsi fúziós csoport az Ultra Gipsy’s, megalapítója Jill Parker. Ők táncoltak először elektronikus zenére, és az ATS mozdulatait bővítették más mozgáselemekkel. 1997-ben megalakult a Read My Hips, mely Chicagóban népszerűsítette a vonalat, vezetői Stephanie Barto (Nerriccio tanítványa) és Heather Stants. Később, a Tribal Fusion alakulásának korai szakaszában Heather Stants újdonságokat hozott be a Tribal Style-ba, úgy mint az underground elektronikus zene és a modern tánc bizonyos elemei. 1999-ben San Diego-ban alapította meg az Urban Tribal Dance Companyt, melyen nagyrészt a hip-hop és az utcai tánc stílusok alakítottak. Rachel Brice volt az, aki a törzsi fúziós stílust elnevezte és népszerűvé tette. Az ATS elemeit keverte az American Cabaret Style elemeivel, mely egy új stílust hozott létre; ezt nevezte törzsi fúziónak. A The Indigo törzsi fúziós csoport volt, mely 2003-ban alakult. Olyan nagy és úttörő táncosok voltak tagjai, mint Mardi Love, Rachel Brice, Zoe Jakes, Sharon Kihara, Ariellah Aflalo, Janice Solimeno, and Michelle Campbell. Az Indigo 2013-ban hivatalosan feloszlott, de tagjai mai napig a törzsi fúziós hastánc gyökeres képviselői.

A tribal fusion egy modern irányzat: nagy hatással van a mai kor atmoszférája, jelenkori táncstílusok, melytől sokszor eklektikus formát ölt ez a műfaj. Az ősi energia közvetítése jelen korunkban.